50 km varen voor 1 Euro

50 km varen voor 1 Euro, hoezo elektrisch varen is duur?

Op zaterdag 11 mei hebben wij een flinke ronde Westland, Midden-Delfland en Delft gevaren op één dag met onze Robust-MT ZWS500. De conclusie is dat de gebruikskosten van elektrisch varen totaal verwaarloosbaar zijn. Lees het hier.

50 km varen voor 1 Euro 04

50 km varen voor 1 Euro

We zijn rond half twaalf vertrokken uit Monster. Onze boot is uitgerust met en zeer lichte ePropulsion Spirit 1.0 Evo. Wij hebben dit bewust gedaan om aan te kunnen tonen dat een serieuze sloep in klein binnenwater prima uit de voeten kan met een lichte motor en draagbare accu. Hiermee tonen we immers ook aan dat het mogelijk is te genieten van elektrisch varen zonder afhankelijk te zijn van een laadpunt of walstroom. Ook wanneer de boot niet thuis voor de deur ligt kan gewoon elektrisch gevaren worden met een bereik van ongeveer 4 uur per accu.

Nu hebben wij echter ook de beschikking over een paar zwaardere ePropulsion E80 accu’s uit onze andere demoboot. Die hebben we voor de gelegenheid en het gemak dan ook maar even in onze Robust-MT ZWS500 gelepeld. 

De route

50 km varen voor 1 Euro 02

We zijn vertrokken uit Monster om ongeveer half twaalf in de ochtend. De gashendel (raar woord voor een elektrische boot) hebben we op ongeveer 500W gezet en eigenlijk hebben we daar de hele dag niet meer naar gekeken. De boot loopt met die snelheid ergens tussen de 6 en 8 km/h en daarmee net iets boven de maximaal toegestane snelheid op ons lokale water. Met een Standaard Spirit Accu kan deze snelheid 2,5 uur volgehouden worden, een fractie langzamer en dat neemt al toe naar 4-5 uur.

Van Monster zijn we via ‘s-Gravenzande, Naaldwijk, Heenweg door het lange Zwethkanaal naar De Lier gevaren. Wel even opletten, het kanaal kent een paar hele lage bruggetjes en de vlaggenmast moet er dan echt even vanaf om deze niet (nogmaals) kwijt te raken.

In De Lier zijn we gestopt voor een heerlijke uitgebreide lunch bij de #1 locatie van het Westland: De Bongaard.

Na een heerlijke lunch hebben we een rondje door De Lier gelopen met de hond en nog een ijsje gehaald alvorens onze tocht te vervolgen.

Prachtig Schipluiden

50 km varen voor 1 Euro 01

Van De Lier ging de reis naar Schipluiden alwaar we even gewacht hebben op de brug en wat kleine inkopen gedaan hebben. Tip van de dag: voor de bruggen in Schipluiden is € 3.- contant nodig, die hadden wij niet bij ons. De bruggen gaan wel mooi na elkaar open.

 Na Schipluiden via Den Hoorn, dwars door en om Delft heen gevaren. Toen via Rijswijk en Wateringen naar de locatie voor het avondeten.

50 km varen voor 1 Euro 03

In het Westland zijn niet veel locaties waar aan het water gegeten kan worden. Aan de kant van Wateringen langs de Zweth is er zelfs maar eentje en daar zijn we dan ook beland. We wilden hier graag een keer gaan eten om te kijken of het net zo de moeite waard zou zijn als De Bongaard. Niet dus! We noemen de locatie niet bij naam maar zullen er naar verwachting ook niet snel terug komen.

Na een snelle hap zijn we doorgevaren over de Zweth tot aan kruispunt 20. Rechtsaf naar Honselersdijk, door Honselersdijk naar Poeldijk en linksaf terug naar Monster.

50 km voor 1 Euro met maar 500W

We hebben het vermogen constant op 500W gehouden. Onderweg zijn we regelmatig ingehaald door golven producerende motorboten met verbrandingsmotor. Echt heel snel waren we dus niet en willen we ook helemaal niet zijn als we voor onze rust gaan varen.

Echter, wij hebben twee elektrische boten ingehaald. De eerste met identiek dezelfde ePropulsion Spirit 1.0 Evo motor aan boord. Deze boot voer op vol vermogen, wij op de helft. In Schipluiden haalden we een huurboot in met een ePropulsion Navy 6 Evo aan boord. Navraag leerde ons dat de schipper op dat moment 1400W verbruikte; wij 500W. De efficiëntie van de Robust-MT ZWS-500 blijkt enorm veel verschil te maken.

Het werkelijk verbruik

Aan het eind van de tocht, 10 uur, 2 etentjes en 50km verder bleek dat we 4kWh verbruikt hadden van de ruim 8kWh die we aan boord hebben. Omgerekend tegen de gemiddelde prijs van april hebben we de hele dag gevaren voor € 1,04. Kom daar maar eens om met een verbrandingsmotor. Zeker wanneer hierbij ook onderhoud en afschrijving worden meegerekend die voor ons minimaal zijn, maar voor de verbrandingsmotor zeer zeker niet.

Even rekenen

De prijs van een ePropulsion Spirit 1.0 Evo met accu is momenteel € 2.589,- van verbruikskosten en afschrijving is geen sprake. Wij menen dat deze motor in klein binnenwater op geen enkel vlak onder doet voor een 6pk viertakt motor. Met een maximale snelheid van 6km/h hoeven we niet naar vermogen of topsnelheid te kijken en qua koppel en stuwkracht doet deze motor niet onder voor een verbrandingsmotor van 6pk.

Kijken we naar een merk als Yamaha dan is er een 1-cilinder variant te koop met een adviesprijs van € 1.685,-. Nadeel van deze motor is naast duur verbruik en onderhoud ook de enorme herrie. Hiervan is ook een stiller lopende 2 cilinder variant te koop voor exact diezelfde € 2.589,-.

Onze ePropulsion Spirit 1.0 Evo is niet ‘stiller’ maar ‘stil’ en bovendien identiek in aanschaf en verbruik en ook nog eens veel beter voor het milieu, in het bijzonder het lokale eco-systeem.

Conclusie

50 km varen voor 1 Euro, onze conclusie: elektrisch varen anno 2024 is niet duurder dan varen met een verbrandingsmotor. Eventuele hogere aanschafprijs is zo terugverdiend en de rust en zekerheid aan boord zijn onbetaalbaar.

Over ons

Robust-MT Marine Technology B.V. is gevestigd in Monster aan de rand van het waterrijke Westland. Gelegen in Zuid Holland tussen Rotterdam en Den Haag, maar ook nabij Delft en de Noordzee. Onze showroom en werkplaats liggen ook aan doorgaand vaarwater. Daarnaast beschikken wij ook over een ligplaats aan het Haringvliet, vlak bij Zeeland, waar we ook proefvaarten kunnen verzorgen. Tevens werken we samen met een gerenommeerde jachtbouwer en jachtwerf in Woubrugge nabij Amsterdam en Noord Holland. Deze locatie beschikt ook over een eigen haven, een grote kraan alsook een verwarmde en onverwarmde loods. Samengevat, hoe groot of klein uw project ook is, wij kunnen u de benodigde producten en ondersteuning bieden.

Over onze producten

Wilt u een nieuwe elektrische motor voor uw boot kopen of bijvoorbeeld een bestaande boot ombouwen naar elektrische aandrijving? In onze webshop is alles te koop om ook van uw project een succes te maken. Wij bieden het breedste assortiment van Nederland aan op het gebied van elektrische motoren en aandrijfsystemen in de pleziervaart en tevens tegen de scherpste prijs. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze eigen ervaringen met elektrificatie van bestaande boot en staan er mede hierdoor voor garant dat uw kostbare aanschaf ook leidt tot een positieve ervaring. Regelmatig vind u in onze webshop producten in de aanbieding, plaatsen wij eigen test verslagen in onze blog pagina en ook bieden we complete sets aan van motor, accu en alle additioneel benodigde apparatuur. Op onze homepagina staan tevens een aantal reviews en beoordelingen van tevreden klanten, graag zetten we uw review hier nog bij.

Geef een reactie