Omdat het kan

Omdat het kan: Het verhaal van de renovatie van onze eigen boot.

Waarom hebben jullie geen nieuwe boot gekocht? Omdat het restaureren van een oude boot ook kan!

Onderstaand filmpje van Sailing Uma vertelt exact en veel beter dan wij dat hadden gekund waarom het redden van een oude boot de moeite waard is.

Een ouder stel dat wij ooit hand in hand zagen lopen op het strand wist het eigenlijk ook al toen wij hen vertelden dat we dat zo’n mooi gezicht vonden. “Mijn jongen, wij zijn van een generatie die dingen repareerde, de generaties van nu gooien dingen weg!”

Waarom? Omdat het kan!

Het klinkt zo simpel en eigenlijk is het dat ook. Wij stonden op het punt om een boot aan te schaffen en liepen tegen een slecht onderhouden kajuitcatamaran aan die in potentie aan al onze behoeften zou kunnen voldoen. De boot zou dan echter wel helemaal gesloopt en helemaal herbouwd moeten worden. Dat hadden we nog nooit gedaan, dus wij dachten dat we dat wel kunnen. Het klopt, wij kunnen dat!

Before After waarom omdat het kan 03waarom omdat het kan 01

Natuurlijk hebben we wel even gekeken of we wellicht iets vergelijkbaars konden kopen in betere staat. We hebben ook gekeken of er wellicht iets vergelijkbaars nieuw leverbaar is/was. De conclusie hiervan was dat we een boot in betere staat toch uiteindelijk zouden herbouwen, zo eigenwijs zijn we wel. Een boot in nieuwstaat konden we ons simpelweg niet veroorloven en bovendien vonden we dat nieuwere boten vaak helemaal niet de charme hebben die we in dit bootje wel dachten te zien.

Before After waarom omdat het kan 05waarom omdat het kan 06

Alles nieuw?

Kortom, we hebben de boot gekocht. Zijn gaan slopen tot er vrijwel niets meer van over was. Bijna vier jaar later zijn we te water gegaan met een nieuwe oude boot. Deze boot was voorzien van:

 • Nieuwe elektrische aandrijving
 • Een geheel nieuw interieur.
 • Een geheel nieuw elektrisch systeem
 • Nieuwe ramen
 • Nieuwe polyester schotten
 • Nieuw polyester laag rondom binnen en buiten
 • Nieuwe bedden
 • Nieuwe combuis

Kortom alles is echt nieuw, behalve de rompvorm en, nu nog het tuigage en wat sanitair.

Before After waarom omdat het kan 04waarom omdat het kan 02

Was het het waard?

Dat is een terechte vraag en het antwoord is volmondig “Ja!”

Natuurlijk hebben we het project, de duur en vooral de kosten enorm onderschat. Natuurlijk ging er van alles mis en waren we soms moedeloos. Natuurlijk krijgen we de investering nooit meer terug bij verkoop. Natuurlijk heeft dit zo veel tijd gekost dat, zeker gerekend in tijd, een nieuwe boot voordeliger zou zijn geweest.

Maar:

 • We hebben dit als gezin samen gedaan en die tijd samen is onbetaalbaar.
 • Iedere vezel van deze boot kennen we en we kunnen alles repareren mocht dat nodig zijn.
 • We hebben alles naar onze eigen wens kunnen aanpassen (al had iets meer binnenruimte bij nader inzien welkom geweest).
 •  Het project als geheel is ontzettend leerzaam geweest op zo veel fronten, dat hadden we vooraf niet kunnen bedenken.
 • De kinderen hebben van jongs af aan geleerd dat iets met je eigen handen maken veel meer voldoening geeft dan iets kopen.
 • Als we deze boot niet gered hadden, dan lag ze nu ergens weg te rotten, nu kan ze er weer 50 jaar tegen.
 • Doordat we wereldwijd één van de eerste elektrische catamarans hebben gebouwd en omdat we hier zoveel bruikbare kennis hebben opgedaan. Bestaat Robust-MT Marine Technology B.V. en dat zou zonder dit oude barrel, zonder deze prachtige catamaran, nooit gebeurd zijn.
Before After waarom omdat het kan 07waarom omdat het kan 08

Over ons

Robust-MT Marine Technology B.V. is gevestigd in Monster aan de rand van het waterrijke Westland. Gelegen in Zuid Holland tussen Rotterdam en Den Haag, maar ook nabij Delft en de Noordzee. Onze showroom en werkplaats liggen ook aan doorgaand vaarwater. Daarnaast beschikken wij ook over een ligplaats aan het Haringvliet, vlak bij Zeeland, waar we ook proefvaarten kunnen verzorgen. Tevens werken we samen met een gerenommeerde jachtbouwer en jachtwerf in Woubrugge nabij Amsterdam en Noord Holland. Deze locatie beschikt ook over een eigen haven, een grote kraan alsook een verwarmde en onverwarmde loods. Samengevat, hoe groot of klein uw project ook is, wij kunnen u de benodigde producten en ondersteuning bieden.

Over onze producten

Wilt u een nieuwe elektrische motor voor uw boot kopen of bijvoorbeeld een bestaande boot ombouwen naar elektrische aandrijving? In onze webshop is alles te koop om ook van uw project een succes te maken. Wij bieden het breedste assortiment van Nederland aan op het gebied van elektrische motoren en aandrijfsystemen in de pleziervaart en tevens tegen de scherpste prijs. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze eigen ervaringen met elektrificatie van bestaande boot en staan er mede hierdoor voor garant dat uw kostbare aanschaf ook leidt tot een positieve ervaring. Regelmatig vind u in onze webshop producten in de aanbieding, plaatsen wij eigen test verslagen in onze blog pagina en ook bieden we complete sets aan van motor, accu en alle additioneel benodigde apparatuur. Op onze homepagina staan tevens een aantal reviews en beoordelingen van tevreden klanten, graag zetten we uw review hier nog bij.

Geef een reactie