Op bezoek bij WaterWorld Electronics

In ons verslag over de beurzen voorafgaand aan het seizoen deelden we al ons enthousiasme over de producten van en mensen achter Waterworld Electronics. Op 4 mei waren we op bezoek bij WaterWorld Electronics in Oldemarkt, lees hier ons verslag van een zeer inspirerende dag.

Samen op pad met Nils

De dag begon al vroeg, we hadden om 10:30 afgesproken bij WaterWorld Electronics in het pittoreske Oldemarkt. Dat leek op de kaart vlak boven Flevoland en we zijn regelmatig vroeg op pad. Kortom, we leken tijd over te hebben en die gingen we dan ook benutten.

De avond ervoor had iemand een product besteld dat we niet voorradig hadden, maar wel konden ophalen bij de leverancier in Noord Holland. Bovendien had de klant haast en ach, Hoevelaken is zo ver niet van Oldemarkt (vergeef ons onze randstedelijke kortzichtigheid). Dat kunnen we dus best combineren. Eerst naar Noord Holland, dan doorscheuren naar Oldemarkt en dan het pakketje afleveren in Hoevelaken. Onderweg nog even een gerookt visje ophalen in Harderwijk, dag gevuld.

Dat laatste bleek juist, we kwamen terug van de leverancier in de spits bij Amsterdam, waren eigenlijk iets te laat in Oldemarkt, hebben flink door moeten rijden voor de vis en de klant en waren die avond laat en redelijk stuk weer thuis.

Op bezoek bij WaterWorld Electronics

Gewoon koffie een prettig kennis maken

Direct bij binnenkomst werden we opgevangen door een vriendelijke dame die ons vroeg of we zin hadden in een kop koffie. Die koffie kwam niet uit een apparaat met 30 soorten espresso, latte en cappucino, ook niet uit een fancy zelfmaler met flitsend display. Nee, de koffie kwam uit een gewoon koffiezetapparaat, werd vers voor ons gezet en daarna kregen we de thermoskan erbij voor de volgende kop. Heerlijk, vertrouwd en eigenlijk tekenend voor de rest van het ons bezoek. Geen opsmuk, maar gewoon open, eerlijk en gelijk. Dat voelde meteen goed.

Sebastiaan was nog even gesprek, maar kwam al snel met een grote glimlach op ons af gelopen. Een goede handdruk bevestigde het gevoel welkom en op de juiste plek te zijn. We zijn eerst in een vergaderzaal gaan zitten samen. Een beetje aftasten en kennis maken waarbij ik het bijzonder op prijs kon stellen dat ook Nils zijn verhaal kon doen. Hij kon al zijn vragen stellen en kreeg steeds een duidelijke geduldige uitleg terug.

Sebastiaan positioneerde WaterWorld Electronics zeer nadrukkelijk als een elektronica specialist die (ook) elektromotoren voor de maritieme sector maakt. Vol trots werden we meegenomen door het ontstaan en de groei van de organisatie. Maar ook door de niet-maritieme projecten voor bijvoorbeeld landbouw en defensie. Ontzettend knap hoe iemand van de leeftijd van Sebastiaan (ik mag dat zeggen) zo’n mooi bedrijf opgebouwd heeft. Ik kan daar alleen maar ontzettend veel respect voor hebben.

Montage en testen

Na het ‘snuffelen’ kregen we een uitgebreide rondleiding door de fabriek. We konden live zien hoe motoren getest worden en ook hier weer alle uitleg van de mensen die eraan werken. Nils en ik keken, geeks als we eigenlijk zijn, onze ogen uit, en de aansluiting was snel gevonden toen het gesprek over ging op microcontrollers, embedded software en Raspberry Pi’s. Des te indrukwekkender dat WaterWorld Electronics de benodigde printplaten en controllers juist helemaal in eigen beheer zelf maakt. Super cool om eens te zien.

Van de testruimte gingen we naar de montage- / soldeer-ruimte. Ik heb een technisch bedrijfskundige achtergrond, maar ik heb niet eerder een machinepark gezien dat printplaten vol zet met elektrische componenten en vervolgens geheel geautomatiseerd vast soldeert, ‘afbakt’ en ‘aflakt’. Heel gaaf om eens in het echt te zien en oprecht indrukwekkend met hoeveel kennis en passie Sebastiaan er over vertelt.

Assemblage

Van deze ruimte zijn we doorgelopen naar de ruimte waar de motoren geassembleerd worden. Mooi om te zien dat motoren op bestelling geassembleerd kunnen worden uit voorradige componenten. Ook hebben we een sneak preview gekregen van een nieuwe ontwikkeling, maar ik heb Sebastiaan toegezegd daar niets over te vertellen 😉. In deze ruimte konden we ook live zien hoe iedere motor die de fabriek verlaat op 40 punten getest wordt en hoe dit ook per motor wordt gedocumenteerd. De test werd uitgevoerd door iemand met misschien wel 50 jaar vakkennis en zoveel plezier in het werk dat leeftijd helemaal geen vraagstuk bleek, mooi om te zien.

Tot slot hebben we in een aangrenzende ruimte een installatie in een werkboot bekeken en besproken. Leuk om te zien dat ook wij inmiddels alle componenten herkennen en zelf installeren. Een bevestiging van onze eigen groei in de afgelopen paar jaar.

Bedankt

Sebastiaan, bedankt voor de vriendelijke ontvangst en uitgebreide rondleiding. Dat je maar liefst drie uur voor ons uitgetrokken hebt voelt oprecht goed, ik hoop dat we de komende jaren samen een significante bijdrage mogen leveren aan de elektrificatie van de pleziervaart in Nederland. We komen graag terug op bezoek bij WaterWorld Electronics, hopelijk vertrekken we dan met een auto vol motoren om onze klanten gelukkig mee te maken.

Remco Putker – Robust-MT Marine Technology B.V.

Geef een reactie