Publicatie tijdschrift Zeilen

Zeilen nr 4 - April 2023 publicatie in tijdschrift zeilen - Zo elektrificeer je een zeiljacht

Tekst blog: Remco Putker
Tekst artikel Zeilen: Joris Westerveld
Foto’s: Eric van den Bandt

publicatie tijdschrift zeilen 1

Een aantal maanden geleden werden we benaderd met de vraag of we interesse hadden in een publicatie in tijdschrift Zeilen met als thema elektrificatie van een zeiljacht. Dat lieten we ons geen tweede keer vragen, natuurlijk hadden we daar interesse in.

Elektrisch varen op Het Haringvliet

Vrijdag 10 februari was het zo ver. Het was koud, echt koud en onze hele boot was, evenals de steiger, bedekt met een laag ijzel. Maar het was ook een prachtige heldere ochtend met een beetje ochtendmist, een opkomend zonnetje en een zacht briesje. Helemaal alleen op het water, veel beter kon het eigenlijk niet worden.

We voeren zo stil de box uit dat de cameraman, die zich in de box ernaast aan het installeren was in onze dinghy, het niet eens in de gaten had en zich ineens af vroeg waar wij en die catamaran ineens gebleven waren. Vrij snel kwam hij achter ons aan en de eerste woorden die we hem hoorden zeggen waren “ik koop dus nooit meer een brandstofmotor, wat een geweldig ding is dit” terwijl hij niet uitgesproken raakte over onze ePropulsion Spirit 1.0 Plus motor. Dat is dus wat elektrisch varen met je doet en wat we graag iedereen willen laten ervaren.

Eenmaal op het Haringliet waren we de enige boot op het water en met een licht briesje zijn we een aantal keren van en naar de cameraboot gevaren. Eerst op de motor, daarna toch op de zeilen, we zijn tenslotte zeilers die elektrisch varen en niet andersom.

In de haven

Terug in de box hebben we eerst een lekkere warme kop koffie gezet waarna we uitgebreid de tijd genomen hebben om de technische installaties in de boot te demonstreren en vast te laten leggen.

Na deze ‘pauze’ zijn we weer in de dinghy gesprongen om te gaan testvaren met de ePropulsion 1.0 Plus en de Temo 450. Beiden zeer verschillend voor zeer verschillende toepassingen, beiden zijn zeer positief ontvangen. Al met al een prachtige actieve dag met een geweldig artikel als resultaat. Dank je wel Maandblad Zeilen, Ben Rutte, Joris Westerveld en Eric van den Brandt

Over ons

Robust-MT Marine Technology B.V. is gevestigd in Monster aan de rand van het waterrijke Westland. Gelegen in Zuid Holland tussen Rotterdam en Den Haag, maar ook nabij Delft en de Noordzee. Onze showroom en werkplaats liggen ook aan doorgaand vaarwater. Daarnaast beschikken wij ook over een ligplaats aan het Haringvliet, vlak bij Zeeland, waar we ook proefvaarten kunnen verzorgen. Tevens werken we samen met een gerenommeerde jachtbouwer en jachtwerf in Woubrugge nabij Amsterdam en Noord Holland. Deze locatie beschikt ook over een eigen haven, een grote kraan alsook een verwarmde en onverwarmde loods. Samengevat, hoe groot of klein uw project ook is, wij kunnen u de benodigde producten en ondersteuning bieden.

Over onze producten

Wilt u een nieuwe elektrische motor voor uw boot kopen of bijvoorbeeld een bestaande boot ombouwen naar elektrische aandrijving? In onze webshop is alles te koop om ook van uw project een succes te maken. Wij bieden het breedste assortiment van Nederland aan op het gebied van elektrische motoren en aandrijfsystemen in de pleziervaart en tevens tegen de scherpste prijs. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze eigen ervaringen met elektrificatie van bestaande boot en staan er mede hierdoor voor garant dat uw kostbare aanschaf ook leidt tot een positieve ervaring. Regelmatig vind u in onze webshop producten in de aanbieding, plaatsen wij eigen test verslagen in onze blog pagina en ook bieden we complete sets aan van motor, accu en alle additioneel benodigde apparatuur. Op onze homepagina staan tevens een aantal reviews en beoordelingen van tevreden klanten, graag zetten we uw review hier nog bij.

Geef een reactie