Elektrisch systeem woonschip deel 1: De huisaccu's
Hoe een eenvoudige vraag van de eigenaar van een prachtig woonschip leidde tot een totale herziening van het elektrisch systeem. Lees hier deel 1 van onze serie over dit uitdagende project. Die uitdaging was niet alleen de complexiteit van het systeem, maar ook het werken op locatie met alle spullen en gereedschappen alsmede de afhankelijkheid van de klant van deze installatie. Het betreft een woning en langdurige uitval in de winter maakt de boot onbewoonbaar.
De vraag luidde:
“Wij hebben op ons woonschip een Victron EasySolar 24/3000/70 MPPT 150/70 aan boord. Het is mij nooit gelukt op de app te gebruiken. Dat wil ik graag wel want ik wil onder andere de DC belasting kunnen zien. Nu lukt dat niet op de ingebouwde Color Control. Ik zou graag hulp hebben hierbij en bij enkele andere vragen rondom mijn accupakket.”
Dit zijn de vragen die wij bij Robust-MT Marine Technology BV interessant vinden. Je weet immers nooit wat je aan treft. Iedere boot is wat dat betreft uniek, maar de vraag was vrij specifiek en de genoemde componenten in lijn met ons assortiment. We hebben wat met deze klant gecorrespondeerd en dat leidde tot een uitnodiging om de situatie aan boord eens te komen bekijken.
Het eerste bezoek aan het woonschip
Aangekomen bij het woonschip werden we verrast door een prachtige boot met een uiterst gezellige inrichting waar een echtpaar sinds een paar jaar op woonde. Een ruime kajuit met grote tafel en indrukwekkend stuurhuis. Een trap omlaag met direct na de trap een volwaardige badkamer met zelfs een ligbad. Een knusse huiskamer met open keuken, Pelletkachel, werkruimte en een mooie slaapkamer voor de eigenaren. Als we ooit de kans krijgen om op een boot te gaan wonen dan willen we graag ook zo’n prachtig varend woonschip.
Onder de kajuit een enorme technische ruimte met heel veel gereedschap, accu’s, omvormers, pompen, dieselmotor, dieselaggregaat, watertanks, etc. etc. Te veel om ineens te absorberen. Het was natuurlijk vooral die technische ruimte waar ons advies gevraagd werd. In deze ruimte stonden toen nog de accu’s en de EasySolar omvormer als hart van het systeem.
Conclusies eerste bezoek
- De bedrading is vooral ‘veel’ en bovendien rommelig en niet in lijn met de voorschriften voor kabeldiktes en verbindingen.
- De omvormer Victron EasySolar 24/3000/70 MPPT 150/70 is een wat ouder product, maar dat is geen reden om een goed werkend apparaat met, nu, afdoende capaciteit te vervangen. De gevraagde online en app toegang kunnen hiermee ook gerealiseerd worden en eventueel wordt de Color GX display vervangen door een Cerbo met touch screen.
- De setup heeft geen shunt waardoor meting van de accu bij laden en ontladen niet mogelijk is met mogelijk onherstelbare schade aan de accu’s.
- Zekeringen ontbreken veelal of zijn verkeerd gedimensioneerd.
- Er zijn onvoldoende (hoofd)schakelaars waardoor het systeem niet gefaseerd uit te schakelen is.
- Er lijkt sprake van een koppeling van huisaccu en startaccu hetgeen tot schade aan beide accubanken kan leiden of al heeft geleid.
- Primair advies: opruimen en meten, dan vaststellen wat het eerst aangepakt moet worden.
Tweede bezoek aan het woonschip
Voorafgaand aan een tweede bezoek aan het woonschip heeft de klant een enorme opruiming uitgevoerd in de technische ruimte en de accu’s verhuisd naar de kajuitbanken voor betere toegankelijkheid. Ook de bedrading heeft een eerste opschoning gekregen. Ontzettend fijn om samen met een technisch kundige en vriendelijke klant zo’n mooi project uit te voeren en elkaar aan te kunnen vullen.
Tijdens een tweede bezoek hebben we eerst een shunt aangelegd op de huisaccu en het systeem eens flink aan de tand gevoeld door diverse afnemers tegelijkertijd aan te zetten. De consequentie was dat we eigenlijk al snel konden zien dat de omvormer prima naar behoren werkt, maar de accu’s een flinke voltage drop kennen bij ontladen. Zoveel dat we de conclusie konden trekken dat ze vervangen moesten gaan worden en de klant heeft besloten de sprong te wagen naar een fatsoenlijke nieuwe lithium setup.
Elektrisch systeem woonschip: Installatie lithium accubank
Waar wij eerst een totaal overzicht van alle bronnen en afnemers en hun verwachte gebruik door de seizoenen heen hadden willen maken, werd de klant geconfronteerd met een onbetrouwbaar systeem in de winterperiode en moest er eigenlijk snel geschakeld worden. Op basis van de bestaande capaciteit en met wat overcapaciteit voor toekomstige uitbreiding zijn we gekomen tot o.a. de volgende set:
- Victron Lithium NG 2x 300Ah
- Victron Lynx Distributor input en outputzijde BMS
- Victron Lynx BMS
- Cerbo GX met Touchsscreen
Vrijdag 7 februari hebben we de oude accubank ontmanteld, de oude accu’s verwijderd, de nieuwe huisbank geïnstalleerd en de distributie en BMS aangesloten; ook op de omvormer. Ook de Cerbo hebben we aangesloten met het beeldscherm in het stuurhuis. Al met al een monsterklus. Het moment dat we de hoofdschakelaar (2-2) inschakelen en het scherm van de Cerbo aan gaat me alle info van het hele systeem blijft een magisch moment. Na wat instellingen gewijzigd te hebben, de VRM portal en remote access ingesteld te hebben en het systeem grondig te hebben getest zat een 16 uur lange dag erop. De klant is dolgelukkig want in plaats van 15 minuten off-grid kan er nu 3 etmalen off-grid gegaan worden met verlichting, pompen, koken, pelletkachel, internet, etc. En dan hebben we de rest van het systeem nog te optimaliseren en de zonnepanelen aan te sluiten.
What’s next?
In het volgende deel van dit verslag gaan we het hebben over de aansluiting van de motor als spanningsbron en de installatie van de startaccu’s. Ook het aggregaat moet nog geïntegreerd worden en het 24V netwerk moet worden opgeruimd.
Wederom een pracht project waar wij trots op zijn. Heeft u ook behoefte aan ondersteuning bij uw elektrische installatie in woonhuis, woonboot, pleziervaartuig, camper of bedrijfsbus? Neemt u dan gerust contact met ons op.