Peter Volken Smidt – episode 3 – Het elektrificeren van een Contest 30

Peter Volken Smidt – episode 3 – Het elektrificeren van een Contest 30

Inleiding Robust-MT Marine Technology B.V.

Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen! Wij bij Robust-MT Marine Technology B.V. geloven dat succes een combinatie van factoren is. Kennis is er hier slechts één van maar onbruikbaar zonder faciliteiten, middelen, capaciteiten, etc. Het is om deze reden dat wij nooit krampachtig zullen doen over het delen van kennis of het verstrekken van een podium aan iemand anders die dat verdient of wanneer er nuttige kennis te delen is.

In episode 1 leerden we Peter Volken Smidt kennen. In episode 2 werd de motor van de Contest 30 verwijderd. Deze episode lezen we hoe de Contest 30 ‘op het droge is gegaan’.

Een boot op het droge en het verwijderen van resterende onderdelen

Omdat de boot nog in het water lag terwijl die ontdaan werd van de oude diesel was het niet mogelijk alle onderdelen in een keer te verwijderen. Met name de schroefas en de watergekoelde uitlaat etc moesten blijven zitten om te voorkomen dat de boot naar bodem van de haven zou zinken. Begin oktober ‘22, een jaar later dan gehoopt, wordt de boot uit het water getakeld. Als eerste verwijder ik alle resterende oude rommel.

Tussen het moment van aanschaf van de nieuwe elektromotor en het daadwerkelijk elektrificeren van de boot heb ik genoeg denktijd gehad. Zo ben ik erachter gekomen dat de locatie van de schroef toch we vrij bepalend is voor de wendbaarheid van de boot. Aangezien ik geen boegschroef heb is met name bij een lage snelheid en de manoeuvreerbaarheid het belangrijk dat de locatie van de schroef dicht bij het roer zit. Het is ook niet voor niets dat de huidige schroef zo dicht bij mijn roerblad zit. In de ideale wereld zou dit ook de locatie moeten zijn van de nieuwe schroef.

Rompvorm

Wat ook belangrijk is, is dat de rompvorm waar de pod motor bevestigd gaat worden zo vlak mogelijk is of wordt waardoor de schroef niet onder een hoek maar zo horizontaal als mogelijk onder de boot hangt. De oude schroef steekt nu de romp uit op een plek waar de romp schuin omhoog loopt richting de waterlijn. Verre van ideaal voor het plaatsen van de nieuwe motor.

Echter nu de boot uit het water is kan ik pas goed meten en onderzoeken hoe de situatie ter plekke van de watergesmeerde lager echt in elkaar zit. Ik ontdek dat de huidige watergesmeerde lager qua afmeting overeenkomt met de maat van de bodemplaat van de podmotor. En aangezien dit de perfecte plek is voor de nieuwe motor besluit ik om de slijptol in de polyester romp te zetten om hier het perfecte gat te maken wat later de fundering van de pod gaat worden.

Over ons

Robust-MT Marine Technology B.V. is gevestigd in Monster aan de rand van het waterrijke Westland. Gelegen in Zuid Holland tussen Rotterdam en Den Haag, maar ook nabij Delft en de Noordzee. Onze showroom en werkplaats liggen ook aan doorgaand vaarwater. Daarnaast beschikken wij ook over een ligplaats aan het Haringvliet, vlak bij Zeeland, waar we ook proefvaarten kunnen verzorgen. Tevens werken we samen met een gerenommeerde jachtbouwer en jachtwerf in Woubrugge nabij Amsterdam en Noord Holland. Deze locatie beschikt ook over een eigen haven, een grote kraan alsook een verwarmde en onverwarmde loods. Samengevat, hoe groot of klein uw project ook is, wij kunnen u de benodigde producten en ondersteuning bieden.

Over onze producten

Wilt u een nieuwe elektrische motor voor uw boot kopen of bijvoorbeeld een bestaande boot ombouwen naar elektrische aandrijving? In onze webshop is alles te koop om ook van uw project een succes te maken. Wij bieden het breedste assortiment van Nederland aan op het gebied van elektrische motoren en aandrijfsystemen in de pleziervaart en tevens tegen de scherpste prijs. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze eigen ervaringen met elektrificatie van bestaande boot en staan er mede hierdoor voor garant dat uw kostbare aanschaf ook leidt tot een positieve ervaring. Regelmatig vind u in onze webshop producten in de aanbieding, plaatsen wij eigen test verslagen in onze blog pagina en ook bieden we complete sets aan van motor, accu en alle additioneel benodigde apparatuur. Op onze homepagina staan tevens een aantal reviews en beoordelingen van tevreden klanten, graag zetten we uw review hier nog bij.

Geef een reactie