Peter Volken Smidt – episode 6 – Het elektrificeren van een Contest 30

Peter Volken Smidt – episode 6 – Het elektrificeren van een Contest 30

Inleiding Robust-MT Marine Technology B.V.

Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen! Wij bij Robust-MT Marine Technology B.V. geloven dat succes een combinatie van factoren is. Kennis is er hier slechts één van maar onbruikbaar zonder faciliteiten, middelen, capaciteiten, etc. Het is om deze reden dat wij nooit krampachtig zullen doen over het delen van kennis of het verstrekken van een podium aan iemand anders die dat verdient of wanneer er nuttige kennis te delen is.

Eerdere episodes:

1. Hoe het allemaal begon

2. Het verwijderen van de oude motor

3. Een boot op het droge en het verwijderen van resterende onderdelen

4. Een gat in mijn romp, hoe nu verder…

5. Het opbouwen in laagdikte

Het maken van een fundering

De oude motor stond niet voor niets op een stevige fundering, daar waar de schroefas naar buiten stak was massief polyester verbonden met de rest van de romp en hoewel de nieuwe huid stevig overkomt lijkt het me toch goed om de krachten die straks door de nieuwe motor op de romp komen te verdelen over een groter oppervlak. Verschillende opties heb de revue gepasseerd, zoals het maken van een stel hardhouten spanten die de krachten verdelen maar uiteindelijk ervoor gekozen om met giethars (polyurethaan) een groter oppervlak te creëren.

Het grote voordeel van polyurethaan is dat het zelf egaliserend is, niet krimpt en ook niet extreem heet wordt bij het uitharden.

Ik teken en reken uit tot waar denk dat ik versteviging nodig heb en kom erachter dat ik met 12 liter polyurethaan een voldoende stevige fundering kan maken om de torsi-krachten van de motor over te brengen op de rest van de romp. Van karton maak ik een mal zodat ik een houten schotje als afscheiding met epoxy pasta tegen de romp aan kan plakken.

Tijd om de polyurethaan te gaan gieten. Ik lees nog even de productspecificaties door en kom tot mijn schrik erachter dat het product alleen gebruikt kan worden vanaf 15 graden… Buiten is het ongeveer 10 graden en het ziet er richting de winter er niet naar uit dat het snel weer warmer wordt. Gelukkig staat er nog een elektrisch kacheltje niets te doen en gewapend met kachel en al meng ik de polyurethaan met de harder en giet ik de fundering vol. De kachel stook ik op tot een veilige 16 graden en warempel, een paar uur later is de boel precies zoals ik had gehoopt uitgehard.

Op naar de volgende stap, de oude motorruimte opfrissen en daarna het installeren van de randapparatuur.

Over ons

Robust-MT Marine Technology B.V. is gevestigd in Monster aan de rand van het waterrijke Westland. Gelegen in Zuid Holland tussen Rotterdam en Den Haag, maar ook nabij Delft en de Noordzee. Onze showroom en werkplaats liggen ook aan doorgaand vaarwater. Daarnaast beschikken wij ook over een ligplaats aan het Haringvliet, vlak bij Zeeland, waar we ook proefvaarten kunnen verzorgen. Tevens werken we samen met een gerenommeerde jachtbouwer en jachtwerf in Woubrugge nabij Amsterdam en Noord Holland. Deze locatie beschikt ook over een eigen haven, een grote kraan alsook een verwarmde en onverwarmde loods. Samengevat, hoe groot of klein uw project ook is, wij kunnen u de benodigde producten en ondersteuning bieden.

Over onze producten

Wilt u een nieuwe elektrische motor voor uw boot kopen of bijvoorbeeld een bestaande boot ombouwen naar elektrische aandrijving? In onze webshop is alles te koop om ook van uw project een succes te maken. Wij bieden het breedste assortiment van Nederland aan op het gebied van elektrische motoren en aandrijfsystemen in de pleziervaart en tevens tegen de scherpste prijs. Wij onderscheiden ons daarnaast door onze eigen ervaringen met elektrificatie van bestaande boot en staan er mede hierdoor voor garant dat uw kostbare aanschaf ook leidt tot een positieve ervaring. Regelmatig vind u in onze webshop producten in de aanbieding, plaatsen wij eigen test verslagen in onze blog pagina en ook bieden we complete sets aan van motor, accu en alle additioneel benodigde apparatuur. Op onze homepagina staan tevens een aantal reviews en beoordelingen van tevreden klanten, graag zetten we uw review hier nog bij.

Geef een reactie